Prijava
E-news lista = info o novinama i popustima.

          

VIDEO NADZOR, ŽELITE POVOLJNO?

 

Osnovna podela video nadzora je na:

1. Analogni video nadzor - CCTV i AHD/MHD (kamere od 16€-18€) - SKY - najpoznatiji brend - klikni ovde

CENOVNIK SKY VIDEO NADZORA


2. IP video nadzor (kamere od 40€-50€) - HIKVISION najpoznatiji brend - kompletna ponuda - klikni ovde

 

MHD je skraćeno od Multi High Definition i to je standard koji objedinjuje AHD, TVI, CVI i CVBS (stari analogni standard). Prosto 4 u 1 standard koji objedinjuje sve standarde. Takve kamere uvek imaju dugme (4 u 1) sa kojim prebacujete na željeni standard. 

 

AHD je skraćeno od Analog High Definition

 

U svetu odavno vlada IP video nadzor i to u odnosu 70% IP video nadzor, 30% analogni video nadzor. Kod nas u Srbiji, zbog još uvek visokih cena IP kamera, za naš sandard, je upravo obrnuta situacija. Analogni video nadzor je na 70% dok je IP video nadzor na 30% udela u tržištu. 

Pojavom AHD/MHD tehnologije situacija se drastično menja i IP video nadzor kao i zastareli analogni video nadzor gube trku. Predviđanja su da će AHD/MHD tehnologija osvojiti naše tržište u narednih nekoliko godina i to u odnosu 50% AHD/MHD 50% sve ostalo, IP video nadzor i zastarela analogna tehnologija, zajedno!

Zašto AHD/MHD tehnologija pobeđuje?

cena AHD/MHD = ista kao za zastareli analogni video CCTV nadzor

kablovi isti kao i za zastareli video nadzor, na iste kablove samo stavite modernije i bolje kamere sa mnogo boljom rezolucijom

snimači AHD/MHD primaju na sebe i zastarele analogne kamere a i postao je standard da mogu da prime i IP kamere

ANALOGNI VIDEO NADZOR - CCTV

AHD - Analog High Definition

Kod analognog video nadzora se pojavila AHD/MHD tehnologija koja za isti novac, pruža mnogo bolji kvalitet slike. AHD/MHD tehnologija je standard koji šalje u istoriju pokušaje postavljanja standarda od strane proizvođača Dahua, koja je pokušala sa CVI standardom i HIKVISION-a koji je pokušao da naprvi TVI standard. Navedeni proizvođači su pokušali da zavedu svoje standarde ali su napravili pogrešan potez i počeli su sa jakim cenama.

Kompletna ponuda AHD/MHD video nadzora.

KOMPLETNA UPUSTVA KAKO SE SETUJE AHD/MHD DVR - PDF

NAJNOVIJI CMS SOFTVER ZA DVR

AHD/MHD komplet sa 4 kamere (primer) - NOVA TEHNOLOGIJA

Da bi prikupili sliku sa više kamera potreban je jedan centralni uređaj kao što je AHD/MHD DVR (Digital Video Recorder). Uzećemo, na primer, 4 kanalni AHD/MHD DVR a to znaći da može na njega da se povežu 4 analogne AHD kamere. Svi moderni AHD/MHD DVR uređaji, uglavnom, za snimanje koriste hard diskove SATA 2 ili SATA 3. Kada se kupuje AHD/MHD DVR uz njega ne dolazi hard disk, već se on kupuje posebno. Napravićemo sada primer za osnovni paket za snimanje sa 4 kamere.

Osnovni (basic) paket za snimanje 4-kanalni - AHD/MHD DVR + 4 X AHD kamera:

1. AHD DIT20 1Mpx 19€ - 20€ x 4 komada = 76€ - 80€

2. 10m gotovog kabla sa konektorima 5€ - 6€ x 5 komada = 25€ - 30€

3. jedan adapter za struju za kameru AC/DC 12V 1A 4€ - 5€ x 4 komada = 16€ - 20€

4DVR-4 kanalni 60€ - 70€ - AHD/MHD EB7804

5, HARD DISK 1 TB - 57€ - 60€

UKUPNO OSNOVNI (basic) AHD/MHD VIDEO NADZOR 4-kanala = 234€ - 260€
OVO SU OKVIRNE CENE. Cene variraju u zavisnosti od dobavljača, popusta, trenutnog lagera i kursa EUR/USD.

*Napomena: Ovo su samo primeri i u zavisnosti od dužine kabla i modela kamera cena je različita za komplete.

Na disk od 1 TB (tera bajt) može da se snima oko 10 dana, ako se ostavi maksimalna rezolucija i 25fps (fps = frame per second = slika po sekundi) ukupno za 4 AHD/MHD kamere. Ako se smanji rezolucija, broj fps i smanji broj potrebnih kamera, koje se snimaju, pa i ako se uključi snimanje na pokret može 1 TB da posluži i za mnogo duži period snimanja.

Kada u okviru analognog AHD/MHD video nadzora postoji AHD/MHD DVR onda je moguće sliku sa više analognih AHD/MHD kamera posmatati preko interneta. AHD/MHD DVR uređaj sigurno dolazi sa LAN portom (RJ-45 priključkom) te je moguće kompletan video nadzor postaviti na postojeću računarsku mrežu (LAN mrežu). Ako je ta mreža na internetu, AHD/MHD video nadzor možete vršiti sa bilo kog udaljenog mesta pa čak i sa mobilnog telefona. Uz svaku AHD/MHD DVR uređaj se dobije i sav potreban softver za postojeće mobilne telefone.

Šta sve sadrži osnovno pakovaje AHD/MHD DVR-a možete videti u ovom filmu:

 

Šta je unutar AHD/MHD DVR-a i kako se instalira disk možete videti u ovom filmu:

Kada imate dobar AHD/MHD DVR i dobar softver koji dolazi uz njega onda nije nikakav problem napraviti video nadzor na mobilnom telefonu a o tome govori ovaj film:

U donjem filmu smo u detalje objasnili kako se instalira AHD/MHD video nadzor sa 4 kamere i mikrofonom:

Kako se napajaju AHD/MHD kamere imate pokazano u sledećem filmu:

Napajanja za analogne kamere - ponuda - više detalja..

Da bi lakše objasnili koji sve kablovi postoje kod analognog AHD/MHD video nadzora napravili smo kratak film o tome:

Kablovi za analogni AHD/MHD video nadzor - ponuda - više detalja...

Postoji mnoštvo adaptera i konektora za analogni video nadzor. Uglavnom se svodi na BNC konektore i razne BNC i RCA adaptere. U filmu imate celu paletu takvih konektora i adaptera:

Ponuda adaptera i konektora za analogni AHD/MHD video nadzor - više detalja..

 

 

IP VIDEO NADZOR

kompletna ponuda opreme za IP VIDEO nadzor - klikni ovde

Jedan od vodećih brendova za IP video nadzor je HIKVISION - klikni ovde

Žašto IP video nadzor? Svaka IP kamera je, praktično, mali računar pod, uglavnom, Linux operativnim sistemom a kamera je tu više dodatak. Kako računari imaju u sebi procesore i memoriju oni su sposobni da mnogo stvari urade sa slikom koju dobijaju od unutrašnje kamere. Bilo koja IP kamera ima, obavezno, priključak RJ-45 (LAN priključak ili port) a ako je još i wireless ona pored LAN priključka ima u sebi i mini wireless karticu. IP kamera ima u sebi i web server te je moguće kameri pristupiti iz bilo kog web browser-a: Inernet Explorer, Google Chrome, Opera ... itd. IP je skračeno od Internet Protokol i takve IP kamere su vrlo pogodne za instalaciju u već postojeću LAN mrežu (računarsku mrežu). Takavi "mali računari + kamere", koje zovemo IP kamere su spremni za internet i ne trebaju im dodatni "prelazi" (uređaji) kao kod analognih kamera, da bi se slika posmatrala preko interneta. Primer za takvu modernu kameru sa visokom rezolucijom je TP-Link NC250. Najjeftinije su i za instalaciju a prednosti u odnosu na stare kamere, stariju tehnologiju (CCTV, Analogne) su:

- mnogo bolja rezolucija, kvalitet slike,
- lako se uklapaju u postojeću računarsku mrežu,
- jeftino je snimanje, dovoljan je neki PC računar a ne kao ranije skupi NVR, DVR ili VHS uređaji,
- sav softver za snimanje i za internet se dobija besplatno uz svaku kameru bilo TP-Link bilo Vivotek ili HIKVISION,
- mogu se namestiti da snimaju samo kada se desi pokret (motion detect),
- sve IP kamere su spremne za internet
- mnoge druge prednosti

Od IP kamera bi izdvojili i kameru TP-Link NC200 koje je "Cloud" IP kamera. Izraz Cloud je samo naziv za sajt koji prima informacije (sliku i zvuk) od kamere. U ovom slučaju Cloud = www.tplinkcloud.com tj. najobičniji web sajt. Izdvajamo je zbog vrlo niske cene i krajnje jednostavne instalacije. Kod ove kamere vam ne treba ni fiksna IP adresa ni DDNS i ona se jednostavno prijavljuje na www.tplinkcloud.com = cloud i sliku i zvuk možete da pratite bilo sa kog uređaja koji je na internetu a velika pogodnost je to što možete sliku i zvuk snimati na vašem androidu.

Kod IP kamera postoji i još jedna velika prednost a to je da neki modeli mogu da se pomeraju u svim pravcima. Isto to izvesti kod analognog video nadzora je užasno skupo i komplikovano. Kamera TP-Link NC450 je primer takve kamere koja se pomera u svim pravcima tzv Pan, Tilt, Zoom = PTZ kamera. P - pan (levo - desno) 300 stepeni , T - tilt (gore - dole) 120 stepeni, Z - zoom,..

 

ŽELITE VIŠE DA SAZNATE O IP KAMERAMA?

Posetite nas i mi ćemo Vam pokazati, sve do u detalje, kako to funkcioniše. Možemo Vam podesiti kamere u našoj firmi tako da vam ostaje da ih sami montirate na licu mesta ili se možemo dogovoriti da naši saradnici dođu kod Vas i instaliraju kamere. Na našoj strani "USLUGE" imate detaljan cenovnik naših usluga.

Razne modele IP kamera pogledajte na našoj strani u e-prodavnici (on line shopu): IP KAMERE

Jedna od najpovoljnijih IP kamera na tržištu je TP-Link NC200 (koja košta oko 40-tak € evra). Više detalja i testova o njoj možete videti ovde - više detalja.

 

Zašto zastareli analogni video nadzor može dosta dobro da posluži, kada je potrebna samo jedna kamera?


Dovoljna je jedna kamera, nešto kabla i TV. Analogna kamera se može direktno priključiti na VIDEO IN ulaz vašeg TV-a i direktno dobijate sliku. Sve što treba da uradite je da na svom TV-u prebacite kanal na A/V i eto slike tj. video nadzora.

Evo primera za jedan takav mini komplet:

1. najjeftinija kamera 16€ -17€ - DIT20 800TVL

2. 5m gotovog kabla sa konektorima 5€ - 6€

3. jedan adapter sa BNC na činč za TV 0,5 - 0,6€

4. jedan adapter za struju za kameru AC/DC 12V 1A 4€ - 5€

UKUPNO mini VIDEO NADZOR = 25,5€ - 28,6€ 
OVO SU OKVIRNE CENE. Cene variraju u zavisnosti od dobavljača, popusta, trenutnog lagera i kursa EUR/USD.

ANALOGNI KOMPLETI - zastarela tehnologija i 10-20% niže cene u odnosu na AHD novu tehnologiju

 

*Napomena: Ovo su samo primeri i u zavisnosti od dužine kabla i modela kamera cena je različita za komplete.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn